La nostra història

1998: Neix la Fundació Privada Pere Closa, formada per tretze gitanos i gitanes compromesos amb la formació dels nens i dels joves i per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya. La nostra presentació en societat té lloc el 13 d’octubre a la seu del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya amb un ajut inicial de l’Obra Social “la Caixa”. En els nostres inicis, treballem en el projecte, Informació, Actuació i Formació: els Nens i Nenes Gitanos, la Família i l’Escola, a diferents indrets: a Santa Coloma de Gramenet, al barri del Gornal de l’Hospitalet de Llobregat, a la Zona Franca de Barcelona, al barri de Sant Roc de Badalona i al de la Mina de Sant Adrià de Besòs. També vam organitzar el seminari titulat Per la mediació i l’acord.

1999: El projecte Informació, Actuació i Formació: els Nens i Nenes Gitanos, la Família i l’Escola canvia de nom i el rebategem amb un nom en Rromano, l’idioma gitano: Siklavipen Savorença (Educació amb tothom).

2000: Comença a caminar el projecte Difusió de Cultura Gitana amb l’objectiu de fer palesa la nostra cultura a diferents àmbits de la societat catalana, per exemple, amb la difusió de contes populars gitanos i de la nostra història i la nostra llengua. La Fundació Privada Pere Closa rep el Premi Ciutat de Badalona en la categoria de Comunicació per part de l’ajuntament de la nostra ciutat i és escollida per la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil com a beneficiària de la VI Marató de Contes celebrada al Teatre Nacional de Catalunya. Fins a l’any 2004, la Fundació Privada Pere Closa codirigeix el programa de ràdio O Drom a Ràdio Ciutat de Badalona.

2001: Signem, per primera vegada, un conveni amb l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona per donar suport al projecte Siklavipen Savorença que encara avui té continuïtat. S’afegeix una nova zona al projecte Siklavipen Savorença que se suma a La Mina (Sant Adrià de Besòs) i Sant Roc (Badalona): el barri de La Florida de l’Hospitalet de Llobregat. La Fundació Privada Pere Closa comença a col·laborar amb l’actual Institut de Seguretat Pública de Catalunya en la formació dels aspirants a Mossos d’Esquadra.

2002: Neix el projecte Sensibilització Educativa. La Fundació Un Sol Món de la Caixa de Catalunya va concedir un primer paquet de beques a alguns dels joves del projecte Siklavipen Savorença. La Fundació Privada Pere Closa, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i el Consorci del barri de La Mina, edita el CD A l’escola vaig.

2003: La Fundació Privada Pere Closa participa en l’organització del primer Dia Internacional del Poble Gitano a Catalunya (8 d’abril) i, encara avui, hi continuem col·laborant.

2004: La Fundació Privada Pere Closa col·labora en la realització del documental Els gitanos de Barcelona avui, patrocinat pel Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona.

2005: La Fundació Privada Pere Closa entra a formar part del Consell Assessor i de la Comissió Executiva del Pla integral del poble gitano de Catalunya. La Fundació Privada Pere Closa col·labora amb el Departament d’Educació en l’edició d’una caixa d’eines pedagògiques dedicades al poble gitano, que inclou el llibre Riat i els músics.

2006: La Fundació Privada Pere Closa, amb la direcció i el finançament del Departament d’Educació, comença a gestionar el projecte Promoció Escolar, una experiència pilot al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. El projecte Difusió de Cultura Gitana fa un salt quantitatiu amb el conveni tripartit, renovat durant quatre anys més. La Fundació Privada Pere Closa signa aquest conveni amb la Fundació Secretariado Gitano i amb el Departament d’Educació per organitzar sessions de les activitats Contes Rromane i Qui som els Rroma? a centres educatius d’ensenyament primari i secundari de tot Catalunya. La Fundació Privada Pere Closa col·labora amb el Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona en la producció del documental Kalo d’aquí. El projecte Siklavipen Savorença suma una zona més d’actuació als barris de Ca n’Oriach i Can Puiggener de Sabadell, on treballem fins a l’any 2008 amb la subvenció de l’ajuntament de la ciutat.

2007: Creix i es consolida el projecte Promoció Escolar, que arriba a catorze zones d’arreu de Catalunya: Sant Cosme (el Prat de Llobregat), Gràcia (Barcelona), Gornal-Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), Figueres, Font de la Pólvora (Girona), Camps Blancs (Sant Boi de Llobregat), Camp Clar (Tarragona), Sant Roc (Badalona), Reus, Hostafrancs (Barcelona), Gavà, Lleida, Sabadell-Terrassa i Nou Barris (Barcelona). La Fundació Privada Pere Closa entra a formar part del grup de treball d’Educació del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya.

2008: La Fundació Privada Pere Closa, amb el suport de l’Ajuntament de Badalona, deixa la seu del carrer del Carme, número 50, a Badalona, i es trasllada al número 45 de la Via Augusta, a la mateixa ciutat.

2009: La Fundació Privada Pere Closa arriba a un acord de col·laboració amb el programa Proinfància de la Fundació “la Caixa” per treballar als següents territoris: Badalona (Sant Roc), Sant Adrià de Besòs (La Mina), l’Hospitalet de Llobregat (La Florida), Sant Boi de Llobregat (Camps Blancs), Gavà (Masia ca n’Espinós), Sabadell (Torre Romeu) i Barcelona (Gràcia).

2010: Gràcies al suport del Departament d’Acció Social i Ciutadania i a l’Obra Social “la Caixa”, la Fundació Privada Pere Closa edita i presenta públicament els seus dos primers llibres: Joves amb futur i Contes Rromane. L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs concedeix a la Fundació Privada Pere Closa el Premi Ciutat de Sant Adrià en la categoria de Serveis als Ciutadans.

2011: La Fundació Privada Pere Closa torna a rebre un paquet de beques de la Fundació CatalunyaCaixa per als nostres estudiants.

2012: Realitzem la primera auditoria econòmica interna a la nostra entitat.

2013: El nostre Patronat acorda la creació d’una nova àrea de treball que estigués dirigida al disseny, a la implementació i a l’execució de diferents programes i projectes d’àmbit europeu.

2014: La Fundació Privada Pere Closa aconsegueix l’adjudicació de 3 projectes europeus que han permès el treball directe amb processos de participació social i política, i amb processos de formació i d’incorporació al mercat laboral durant el 2015 i el 2016. Traslladem la nostra seu principal al carrer Francesc Macià de Badalona.

2015: Guanyem el Premi FAGIC 2015 en la categoria d’Educació com a reconeixement a la nostra tasca. En el marc del projecte Promoció Escolar i amb la col·laboració de la Federación de Asociaciones Gitanas Extremeñas, formem a un total de 125 agents per a que siguin promotors educatius a les provínicies de Càceres i Badajoz.

2016: Comença a caminar el projecte Teatre Rromano als centres educatius de Badalona i ampliem el projecte Siklavipen Savorença a la ciutat de Lleida, concretament al barri de La Mariola.

2017: L’Assemblea de Fundadors de la Fundació Privada Pere Closa decideix reestructurar i ampliar el Patronat. Després de dinou anys canviem la persona que ocupa la presidència. Domingo Jiménez Montaño deixa pas a Mercedes Porras Soto. El nou Patronat decideix passar de quatre àrees de treball a tres: Suport a la Formació, Suport a la Promoció i Cultura Gitana. 

2018: La Fundació Privada Pere Closa edita el segon volum de contes gitanos: Contes Rromane Duj.

2019: Rebem el premi Nina Alexandrovna Dudarova 2019.

2020: Iniciem el projecte De la Mà, per la igualtat de gènere entre joves. Realitzem projectes específics per lluitar contra la COVID-19.